Superbuurt Post Flandria V1 headerimage

Hoe goed ken jij de groenten en fruit van bij ons?

Er gaat niets boven je tanden zetten in een overheerlijke en bloedrode tomaat. Het sap druipt langs je kaken en een explosie van smaak komt vrij in je mond. Je creaties in de keuken krijgen net die extra touch als je werkt met producten van de lokale boer of teler. Flandria zorgt ervoor dat die producten snel, efficiënt en op een duurzame manier tot bij de Vlaamse kok en alle buurtsupers terechtkomen. Maar wie is en wat doet Flandria nu allemaal? Speel onze grote Flandria Quiz en kom alles te weten over hét Belgische kwaliteitslabel voor groenten en fruit van bij ons.

Flandria zorgt ervoor dat deze producten snel, efficiënt en op een duurzame manier tot bij de Vlaamse kok en alle buurtsupers terechtkomen

De grote Flandria Quiz

Met welke twee groentesoorten begon het Flandriaverhaal?

A. Pijpajuin en asperges
B. Champignons en bloemkool
C. Tomaten en Witloof
D. Broccoli en ajuinen

Antwoord C is correct. Flandria begon 26 jaar geleden met hun kwaliteitslabel om een antwoord te kunnen bieden op de tomaten- en witloofcrisis die Vlaanderen toen kende.

Wat is het motto van Flandria?

A. Met hart en ziel voor onze stiel. En dat proef je.
B. Puur lokaal
C. Nergens beter dan thuis
D. Flandria, echte Belgische kwaliteit

‘’Met hart en ziel voor onze stiel. En dat proef je’’ is het enige juiste antwoord. Bij het lezen en horen van deze slogan voel je waar Flandria echt voor staat. Zo waren zij een van de eersten in Europa die regels neerschreven om de kwaliteit van hun producten meer te kunnen aantonen en garanderen.

Ruim 2600 Flandria-telers produceren maar liefst +- 800 miljoen kg/st. verse groenten en fruit. Maar welke wordt het meest geteeld?

A. Witloof
B. Peren
C. Tomaten
D. Boontjes

Onze meest geteelde (en best verkochte) groente is de tomaat. Flandria-tomaten komen in veel soorten voor; verschillende grootte, vorm, smaak of stevigheid. In tros, in bulk en snacktomaten. Onze telers kweken een indrukwekkend breed gamma aan tomatensoorten, in 2020 goed voor zo'n 265.860 ton lekkere tomaten.

Superbuurt Post Flandria V1 artikel 01

Welke verse groente past niet in het rijtje?

A. Komkommer
B. Champignon
C. Sla
D. Erwtjes

→ Erwtjes zijn de enige groentesoort die niet het hele jaar lang kunnen worden aangeboden door onze lokale boeren en telers. Komkommers, champignons en bloemkool daarentegen worden het hele jaar door geteeld en zijn daardoor altijd beschikbaar in tal van buurtsupers. Hoe meer lokale seizoensproducten je gebruikt in de keuken, hoe beter de impact op het milieu en hoe lekkerder je gerechten zullen zijn

Welk dier wordt ingezet voor de bevruchting van serregroenten, zoals tomaten en komkommers?

A. Koeien
B. Hommels
C. Lieveheersbeestjes
D. Vlinders

→ Hommels en bijen zorgen voor de bevruchting van de bloemen. Maar wist je dat ook andere insecten zoals de roofwants ingezet worden? Niet voor de bevruchting, maar voor een natuurlijke bestrijding van allerlei plagen zoals bladluizen, spint, trips, … In de meeste serres wordt zo 95% van de ziekten en plagen op een natuurlijke manier bestreden. Duurzame teelt is al heel lang een belangrijk onderwerp in onze sector.

Vul de zin verder aan : Die van Flandria zijn niet van gisteren, ……..!

A. en dat proef je
B. daarom zijn wij de toekomst
C. versheid gegarandeerd
D. maar van vandaag

→ Om het antwoord te weten te komen, raden we je aan om onderstaand reclamespotje te bekijken. Herken je het nog?

7. Welk product wordt niet in België geteeld?

A. Pink Lady
B. Jonagold
C. Boskoop
D. Elstar

→ De Pink Ladies zijn niet van Belgische afkomst, daarom horen deze appels niet thuis in het rijtje. De andere drie producten zijn rasechte klassiekers en een van de vele pareltjes die je kan vinden op onze Vlaamse boomgaarden.

8. Waar staat het label van Flandria voor?

A.Gegarandeerde vitaminen op je bord
B. Lokaal geteeld door familiebedrijven
C. Respect voor het milieu en voedselveiligheid
D. Duurzame teelt

→ Alle vier de antwoorden zijn hier juist, al is antwoord C het meest van toepassing. Om duurzaam, voedselveilig en kwaliteitsvol producten aan de buurtsupers en Vlaamse gezinnen te garanderen, zet Flandria volledig in op een duurzame teelt door onder andere in te zetten op natuurlijke bestrijders en wetenschappelijk onderzoek. Ze streven naar pure kwaliteit om zo overheerlijke, lokaal geteelde vitaminen op de borden van onze mensen te toveren.