Superbuurt Post Mooimakers V2 headerimage

De Mooimakers zorgen voor een kraaknette buurt

Ken je dat gevoel wanneer je een onbekende persoon blij maakt met een klein gebaar? Dat gevoel wanneer een oudere vrouw je meermaals bedankt nadat je haar hebt voorgelaten in de rij aan de kassa? Wanneer je iets van het bovenste schap haalt voor een ander of wanneer je een bedankje deelt met je favoriete buurtsuper? Dat kleine knikje, die dankuwel, die “goe bezig”, dat geeft enorm veel voldoening. En zo voelen de duizenden zwerfvuilvrijwilligers van Mooimakers zich ook!

Superbuurt Post Mooimakers V2 artikel 03

Mooimakers weet maar al te goed dat afval niet thuishoort in de natuur, in de stad of in jouw buurt. Ze ondersteunen grote en kleine opruimacties, geven tips tegen zwerfvuil en helpen iedereen die de handen uit de mouwen willen steken. Daarvoor rekenen ze ook op jou. Het goede doen, dat geeft ook een goed gevoel. Vraag maar aan de Mooimaker Simon.

“Het is gewoonweg zalig om ’s avonds na het werk of in het weekend mijn hoofd even leeg te maken en mij volop te focussen op al het zwerfvuil dat weer langs de kant ligt."

"Een gezonde wandeling combineren met het mooier maken van de omgeving. Daarvoor doe ik het allemaal" zegt Simon van Ryckeghem, trots lid van Mooimakers. "En ook voor de complimentjes en de lekkernijen die ik van al de buren krijg natuurlijk (lacht)! Mensen stoppen letterlijk met hun auto om te zeggen dat ik goed bezig ben. Mensen die in de buurt wonen, komen naar buiten om snoepjes te geven aan mijn dochter. Dat is het mooie aan een Mooimaker zijn."

Met de bakfiets op stap

Simon kreeg op kerstavond een geniale ingeving. Hij zag eerder die dag een gesponsorde bakfiets passeren en zag hier wel iets in voor als hij als Mooimaker opnieuw aan de slag gaat. Via een oproep op Facebook kwam Simon in contact met Dima Verhuizingen en die sponsorden hem een bakfiets. Sindsdien fietst Simon samen met zijn dochter en haar vriendinnetjes door de straten van Deerlijk op zoek naar zwerfvuil. Een propere kerst is nog zoveel mooier dan een witte!

En die bakfiets is precies wel nodig als we Simon mogen geloven. Hij komt soms met de vreemdste objecten naar huis. “Van schildersezels en canvassen tot verfborstels. Heb je ambities om dé schilder van de 21ste eeuw te worden? Begin dan maar met zwerfvuil bijeen te sprokkelen. (lacht)”

“Zeker negentig procent van het afval zijn bier-blikjes. Wat wel grappig is, is dat ik ook onnoemelijk veel zakjes vol hondenpoep vind. Mensen rapen dus de boodschap van de hond op met een hondenpoepzakje, om daarna alles in de natuur te gooien. Het zakje blijft dan wel gedurende vijftig jaar in de natuur liggen. Niet zo slim om dat te doen, denk ik dan…’’

50 jaar oud colablikje

Wist jij trouwens dat het vijftig jaar duurt vooraleer een colablikje volledig afgebroken is in de natuur?

En dat je gemiddeld 22 aluminium frisdrankflesjes tegenkomt op straat als je een kwartier gaat joggen? Naast frisdrankflesjes vind je ook gegarandeerd honderden sigarettenpeuken en tientallen verkreukte kassatickets. Daarom werkt Mooimakers zoveel mogelijk samen met particulieren en partners. Ook met de buurtwinkels. Recent zegden zes buurtwinkels toe om mee te helpen in de strijd tegen al dat afval. Kijk binnenkort maar eens aan de binnenkant van je winkelkar, je zal wel zien waarom. Ook een dikke high five voor de nieuwe deelnemende buurtsupers. Welkom in het team!

Superbuurt Post Mooimakers V2 artikel 01

Naast deze winkels helpen er meer dan vijfduizend vrijwilligers mee om hun eigen stoep proper te houden, terwijl er al drieduizend enthousiastelingen een eigen opruimactie hebben georganiseerd. Hoedje af. Samen maken ze van elke buurt een superbuurt.