Buursuper header

De buurtsuper in opmars

Eindeloos door de rayons van een hypermarkt sjokken om boodschappen te doen is passé. Na het werk snel binnenspringen in een buurtsuper: dat is wat we nu willen.

Het aantal zelfstandige supermarkten is dan ook spectaculair toegenomen.

In de jaren 70 en 80 leek het erop dat de kleine zelfstandige buurtwinkels gedoemd waren om te verdwijnen. Ze moesten spartelen om het hoofd boven water te houden, want de concurrentie van hypermarkten aan de rand van de stand was moordend. Onder het motto if you can’t beat them, join them, zijn steeds meer zelfstandigen onder de vlag van grote retailgroepen gaan varen.

Gevolg: waar 30 jaar terug nog 70% van de winkels de naam van de eigenaar droegen, is nu 95% van de zelfstandige supermarkten in franchise.

95% van de zelfstandige supermarkten is in franchise

Evolutie in winkelen

Daarnaast is onze manier van winkelen de voorbije jaren geleidelijk aan veranderd, en dat heeft alles te maken met de demografische evolutie. Grote gezinnen met drie of vier kinderen spendeerden veertig, vijftig jaar geleden uren in een grote supermarkt. Nu zijn er veel kleine gezinnen, alleenstaanden en tweeverdieners, die na het werk gauw even binnenspringen in de buurtsuper.

Daar is het assortiment aangepast, met veel kant-en-klaarmaaltijden, en is er persoonlijk contact. Het aantal zelfstandige supermarkten in België is in 10 jaar tijd met liefst 30% toegenomen tot ongeveer 1.600.

Lokale verankering

De maatschappelijke meerwaarde van de buurtsuper valt niet te onderschatten. Ze ondernemen met eigen kapitaal en eigen risico, en zorgen op die manier voor lokale tewerkstelling, een sociale ontmoetingsplaats en ondersteunen vaak ook het lokale verenigingsleven. Enkele cijfers:

  • 82% van de zaakvoerders woont in de buurt
  • 33% is zelf actief in het lokale verenigingsleven
  • 58% ondersteunt het lokale verenigingsleven (vaak door sponsoring)
  • 78% van het winkelpersoneel wordt aangeworven uit de buurt

Deelnemende supermarkten:

Buurtsupermarkten logos

Bron: Van Bastelaere, L. (2019, 7 september). Buurtwinkel boert goed. Het Laatste Nieuws