Superbuurt Post Vlam V2 headerimage

9 tips om echt vers en lokaal te kopen: lekker van bij ons!

Heb je inspiratie nodig voor die zomerse barbecue, voor een verjaardagspicknick in het park of een gezellig etentje met het gezin, en wil je koken met respect voor de natuur en de lokale handelaar? Dan zit je helemaal goed op het online kookplatform Lekker van bij ons. Naast heel wat recepten met lokale producten uit het seizoen, ontdek je er ook tips om duurzaam te kopen en koken en inspirerende verhalen van producenten. Dus de volgende keer dat je in je favoriete buurtsuper staat, kies jij steeds voor vers en lokaal met deze tips.

  1. Wie lokaal koopt, steunt de lokale landbouwers, handelaars en ambachtslui. En die kunnen elk duwtje in de rug gebruiken. Dus toon die liefde en kies voor lokale producten bij jouw buurtsuper.

  2. Je kan producten van bij ons makkelijk herkennen aan vijf labels op de verpakking, namelijk het label van Flandria voor groenten en fruit, Meesterlyck voor Belgische kwaliteitsham, het Europese Biolabel, het Kazen van bij ons logo én traditionele, erkende streekproducten met het Streekproduct label. Koop je een product met één van deze labels, dan weet je dat je kiest voor producten van bij ons en dat je zo zorg draagt voor de lokale economie.

  3. Lokaal shoppen is niet altijd duurder. Integendeel, seizoensproducten zijn vaak zelfs goedkoper. En betaal je iets meer, dan krijg je dat ruimschoots terug in smaak en kwaliteit.

  4. Wist jij dat je erwtjes maar vier maanden per jaar kunnen groeien en bloemkool het hele jaar lang? Je kan op de groente- & fruitkalender van Lekker van bij ons zien welke lokale groenten en fruit in welk seizoen op hun best zijn. Zo heb je altijd producten die op en top smaak hebben en het is nog eens goed voor het milieu. Win-win

  5. Ook online kan je lokaal kopen. Heel wat lokale winkels hebben een eigen webshop. Dus durf eens verder klikken dan the usual suspects

  6. Twijfels je soms of je bij een lokale winkelier shopt? Zoek een Winkelhier-label op de deur, etalage of website van de buurtsuper waar jij jouw boodschappen doet

  7. Lokaal winkelen is aangenaam en persoonlijk. Het winkelteam heeft een uitstekende productkennis en ze hebben een passie voor hun product. Zit je met een vraag of heb je advies nodig over een bepaald product? Vraag het zeker in jouw buurtsuper en zij helpen je met alle plezier verder.

  8. Wat je vaak zou weggooien van je groenten, fruit of vlees, kan je nog perfect verwerken in je gerechten. Trek bijvoorbeeld een soep van het karkas van een kip of maak verse pesto van groenafval. Het kan allemaal en zo heb je geen voedselverspilling.

  9. Op de website van Lekker van bij ons kan je heel eenvoudig alle recepten ontdekken. Je hoeft dus niet langer na te denken over wat je vanavond gaat koken voor het gezin!

Lokaal kopen is dus meer dan enkele de lokale landbouwer steunen. Je draagt je steentje bij aan het milieu, trakteert jezelf op onberispelijke kwaliteit en respecteert de seizoenen.

Lokaal kopen is dus meer dan enkele de lokale landbouwer steunen. Je draagt je steentje bij aan het milieu, trakteert jezelf op onberispelijke kwaliteit en respecteert de seizoenen. Er zit dus veel meer achter een product dan je denkt. Smakelijk!